tiistai 23. heinäkuuta 2013

Kompastellen kohti kasvattajanimeä

Ajatus marsujen kasvattamisesta on kytenyt jossain mielen sopukoissa jo melkein vuosikymmenen ajan. Ensin se oli vain mieliteko, ovathan ne poikaset niin söpöjä, mutta törmätessäni ensimmäistä kertaa lunkaryoihin tavoitteellisempi kasvatus alkoi kiinnostaa.

Aloituseläimiä keräilin vuoden 2009 sekä Ruotsista että Suomesta. Siihen aikaan Suomessa oli vielä useampikin lunkakasvattaja. Pitkän odotuksen ja muutaman pettymyksen jälkeen ensimmäinen poikue syntyi toukokuussa 2010. Kasvatukseni ensimmäinen vuosi oli todella vaikea, naaraat eivät tiinehtyneet millään ja jouduin hankkimaan monta uutta marsua Ruotsista ennen kuin homma alkoi kunnolla toimia.

A-poikue 11.5.2010, Underground's Acoustic Shock "Sakke" <3

Vuoden 2011 syksyllä poikueita alkoi vihdoin syntyä onnistuneesti ja riensin heti näyttelyttämään ensimmäisiä ikiomia lunkakasvattejani. Talvi sujui niin hyvin, että tammikuussa ilmoitin Rauman näyttelyyn ensimmäisen kasvattajakatselmointini. Tässä vaiheessa iski silmille pitkiskasvatuksen todellinen luonne, ne perhanathan syövät itse oman turkkinsa!! Katselmointi jäi haaveeksi mutta samaisessa näyttelyssä (sittemmin FI MVA) Innan Frosten oli mm. BIS3 ja siitä se kipinä leimahti.

Underground's Dobby The House-Elf* 31.7.2011


Underground's Kevlarsjäl** 1.3.2012
Kevät oli yhtä juhlaa, poikasia syntyi samaa tahtia kun kannoin ruusukkeita näyttelyistä kotiin. Ensimmäinen suomalainen lunkaryavalio valmistui toukokuussa 2012, seuraavan eteen teinkin sitten vuoden hommia hartiavoimin.. Loppuvuosi 2012 oli poikastentäyteinen, mutta tasossa tapahtui karmea romahdus ja yhtäkkiä marsula olikin täynnä jotain ihan muuta kuin näyttelytasoisia lunkia!

Extrarusetteja, suuntausvirheitä, syötyjä turkkeja, sienihysteriaa.. Kaiken tämän keskeltä sain räävittyä kokoon vihdoin tammikuussa 2013 katselmointiparin. Ensimmäisen katselmoinnin suoritin siis Sastamalassa ja toisen Lempäälässä toukokuussa, olen kokemukselliseti ehkä 4 miljoonaa kertaa rikkaampi kuin vuosi sitten olisin ollut! Sienipölyisestä tuhkasta punainen ässäni Scarlett joka vihdoin käänsi onneni saavuttamalla valionarvon toukokuussa 2013.

Underground's Paradise 2.10.2012
 
FI MVA Underground's Scarlett 27.10.2012

Tämä kaikki johti siihen, että 22.7.2013 minulle myönnettiin SMY:n hyväksymä kasvattajanimi Underground's. Miksi tämä nimi? "Underground (suomeksi maanalainen) on nimitys, jolla kuvataan vaihtoehtoista, valtavirran vastaista, poliittisesti tai kulttuurisesti arveluttavana pidettyä ajattelua ja toimintaa. Underground-ajattelu tai -toiminta ei ole saanut yleistä hyväksyntää ja tunnustusta." ... "Underground on sikäli kuvaava termi, että tavallinen yleisö joutuu harvoin kosketuksiin sen kanssa, ellei ihminen nimenomaan tietoisesti hakeudu sen piiriin ("maan alle"), koska valtamedia ei ole undergroundista juurikaan kiinnostunut. Underground on usein myös synonyymi ilmaisulle vastakulttuuri." (Lähde: Wikipedia)

Jokainen tulkitkoon tavallaan. ;) Lisäksi meidän marsula on ihan fyysisesti under ground. Siis kellarissa.

However, tästä eteenpäin (ja takautuvasti) kaikkien kasvattieni nimen eteen liitetään Underground's. Ja juhlallisin menoin kiitos, tätä on odotettu!

Let the story begin!!

Underground's Xabbu**** 5.4.2013
 
Underground's Äänetön Ärräpää 16.6.2013

Vähän nippelitietoa tähän loppuun: Marsulaan on ennen nimen saamista syntynyt aakkosellinen eli 28 poikuetta joista 4 on ollut ch-teddyjä ja 24 lunkaryoita. Eläviä poikasia on syntynyt yhteensä 66 ja kokonaan kuolleita poikueita on ollut neljä (kaksi ch-teddylle ja kaksi lunkaryalle).

8 kommenttia:

Marja kirjoitti...

Paljon onnea hienosta kasvattajanimestä! Niki tulee kantamaan sitä ylpeänä :)

AnniP kirjoitti...

Jee, hyvä nimi! :)

Leeni kirjoitti...

Onneksi olkoon! Mielenkiintoista lukea myös tarina kasvattajanimen takana :)

Janette kirjoitti...

Onnea hienosta nimestä:)!

Jannika kirjoitti...

Kiitos kaikki :)

AidaD kirjoitti...

Onnea vielä tätäkin kautta! :)

Taru kirjoitti...

Onnea kasvattajanimestä !

Jannika kirjoitti...

Kiitos Aida ja Taru!!