sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Marsulan desinfiointi

Marsulan desinfiointi ei ole ihan pikkujuttu kun marsuja on 20-40. Meillä on tällä hetkellä lähemmäs 40 marsua ja huolellisen suunnittelun jälkeen itse työhön meni aikaa vähän reilu 8 tuntia. Desinfiointia helpottaa suuresti jos marsula on asuintiloista erillinen tila. Lisäksi suuri apu on, jos desinfioinnin aikana olisi käytettävissä toinen vastaava tila jossa marsut voisivat olla sen aikaa kun itse marsula desinfioidaan.

Kaikki alkaa marsujan tyhjennyksestä. Roskat roskikseen, heinät, purut, virikkeet, mökit, pyyhkeet yms. pois häkeistä ja marsulasta. Kun marsula on tyhjä ja kaikki heinänkorret (joita muuten tuntuu löytyvän koko ajan jostain lisää) pois häkeistä ja lattioilta, voi aloittaa itse toimenpiteen. Helppo tapa Virkonin levittämiseen on pumulla paineistettava suihkupullo. Kun marsula on käsitelty lattiasta kattoon sen annetaan kuivua ja sillä välin voi alkaa virkonoida virikkeitä, ruokakuppeja, juomapulloja yms. Meillä on marsulan vieressä varasto joka toimi väliaikaismarsulana desinfioinnin aikana. Varastosta oli helpo siirtää tavarat Virkonin kautta puhtaaseen marsulaan (astumatta tietenkään itse marsulan puolelle). Muista kertakäyttökäsineet kun käsittelet Virkonia jos et halua syväkuorintaa käsillesi! ;)

Kun marsula on kuivunut voi häkkeihin laittaa uudet purut ja heinät. Meillä säilytetään puruja ja heiniä marsulan viereisessä varastossa, joten käytin heinät varastosta loppuun ennen desinfiointia ja desinfioinnin jälkeen toin uutta heinää marsulaan. Avoimen purusäkin jouduin heittämään pois, mutta suljetut on helppo virkonoida ja siirtää marsulaan. Tässä kohtaa kun marsula on desinfioitu täytyy olla tarkkana ettei kävele samoilla kengillä marsulassa kun "saastuneella" alueella, itse koin helpoimmaksi vaihtaa kengät aina marsulan ovella.

Sitten alkaa "hauskin" vaihe eli marsujen pesu. Meillä se meni näin: marsu varaston puolelta syliin, kenkien vaihto marsulan ovella, marsu Imaverol-vatiin, marsu häkkiin, kenkien vaihto marsulan ovella ja uutta marsua varastosta. Tämä kertaa 38. :P Käsittelin myös alle luovutusikäisiä poikasia vaikkei sitä suositellakaan. Marsun peseminen on mielestäni helpointa niin, että marsu dipataan kaulasta alaspäin Imaveroliin (hieroin ainetta vielä kunnolla joka kohtaan) ja pään alue käsitellään Imaveroliin kastetulla pumpulilla. Pumpuli oli yllättävän hyvä apuväline, se imee paljon ainetta ja siitä saa revittyä juuri sen kokoisen palasen kuin tarvitsee. Pään alueelle tein sormella pieniä "jakauksia" joihin painelin ainetta niin, että marsun pää on kauttaaltaan märkä. Imaverolin annetaan kuivua turkkiin eli marsu laitetaan häkkiin märkänä (tämän vuoksi nostin marsulan lämpötilaa hieman).

Kun marsutkin on saatu pestyä alkaa väliaikaismarsulan desinfiointi, taas roskat roskiin ja suihkimaan. Muista pestä 60 asteessa kaikki tekstiilit joita marsulassa on käytetty, tämän jälkeen desinfiointi on valmis!

Ennen desinfioinnin aloittamista kannattaa suunnitella koko rumba hyvin alusta loppuun. Jos marsulassa on muita eläimiä, miten ne käsitellään? Meillä myös kani joutui pesuun (ja isäntä pitäessään rimpuilevasta kanista kiinni :D). Mihin marsut laitetaan desinfioinnin ajaksi? Varaa tarpeeksi muovilaatikoita jotka on helppo desinfioida käytön jälkeen. Älä unohda ostaa kertakäyttöessuja ja -hanskoja!

Niin ja mitä maksaa? Noin-hinnat: Essut, hanskat, kenkäsuojat yms. 55 euroa, Imaverol 4 pulloa 78 euroa, Virkon S -jauhe 20 euroa, muutama muovilaatikko yht. 15 euroa = 168 euroa. Tämä kaikki siis oman mieleni rauhaksi, ei meillä tiettävästi mitään pöpöjä ole. Harrastus tekee hulluksi? :)

2 kommenttia:

Pauliina kirjoitti...

Lehtimatskua! :D

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
Googletin marsujen ja marsulan desinfiointia ja löysin tämän mainion blogikirjoituksesi.
Mikä on sopiva Imaverolin laimennussuhde marsun iholle? Tepsiikö se myös rinkulamatoon? Haluaisin tehdä varmistushäädöt marsuille näyttelyn jälkeen.
Onko Virkon S iholle varmin tapa saada kaikki pois? Sitä saa ostettua myös ilman reseptiä, niin siksi tuli mieleen sekin mahdollisuus.